U sljedećem tekstu možete naći osnovne informacije koje bi svaki posjetilac našeg grada trebao znati. Zelimo vam ugodan boravak u našem gradu!

Osnovni podaci:

Broj stanovnika: oko 170.000
Sluzbeni jezik: Bosanski
Valuta: Konvertibilna marka BAM (1 EUR = 1,955 KM)
Vremenska zona: GMT + jedan sat zimi, GMT + dva sata ljeti
Drzavni praznici: 1. januar (Nova Godina), 1. mart (Dan nezavinsoti), 1. maj (Praznik rada), 25. novembar (Dan drzavnosti).
Dan Opcine: 2. oktobar
Elektricna energija: Voltaza gradske mreze – 220V


Vazniji telefonski brojevi:

Medunarodni pozivni broj za BiH: + 387
Pozivni broj za Tuzlu: 035
Hitna pomoc: 124
Vatrogasci: 123
Policija: 122
Pomoc na putu: 1282
Informacije o telefonskim brojevima: 1182


Slika
Turisticke informacije:

Smještaj: Na raspolaganju je jedan Hotel sa 5*, dok je ostali hotelski smještaj na nivou do 3*. Cijene nocenja u hostelima se krecu od 20-30 KM, motelima i manjim hotelima 45-60 KM, dok se cijene u bolje rangiranim hotelima krecu i do 100 KM za nocenje sa doruckom. Smještajni kapaciteti vecinom mogu zadovoljiti turisticku ponudu, a rezervacije su pozeljne posebno u ljetnom periodu i praznicima.

Izlasci: Tuzla još uvijek nije grad, gdje se necete moci odluciti gdje provesti ludu i nezaboravnu noc. Klubovi i diskoteke, njih tek nekoliko, koje mogu ponuditi nocnu zabavu, sa radom završavaju najcešce do 3.30 h. Vecina lokalnog stanovništva vecernji izlazak pocinje oko 20 h, a završava oko ponoci i u tom periodu je vecina dešavanja. U ljetnom periodu su popularni izlasci u ljetne bašte, koje u svojoj ponudi nude i zivo izvodenje više muzickih zanrova. Oni koji vole provod u restoranima se vecinom nakon ponoci krecu ka lukavackoj obali jezera Modrac, gdje objekti rade do jutarnjih sati. Grad ima malu, ali ipak raznovrsnu ponudu kubova koji nude razlicite vrsta zabave, sa razlicitim zanrovima muzike, vecinom u posljednja cetiri dana sedmice. Do ranih jutarnjih sati rade Casina i automat klubovi.

Kupovina: Marketi, veliki šoping centri, manje trgovine i butici, rade sedam dana u sedmici, uz izuzetak specijalizovanih radnji (autodijelovi, sanitarije...), koji nerade nedjeljom i drzavnim praznicima. Placanje se vrši gotovinski, dok mogucnost korištenja baknovnih kartica Eurocard/Mastercard, Diners, American Express i Visa nude veliki šoping centri, marketi, benzinske pumpe, te manji broj trgovinskih radnji i butika. Cijene proizvoda su fiksne, dok je „cjenkanje“ uobicajeno tek na improviziranim prodajnim mjestima na gradskim trznicama.

Ako niste posebno zainteresirani za dizajnersku odjecu, predlazemo da pretrazite male butike i pijace. Cijene su puno povoljnije, a izbor u sezoni je vrlo dobar. Suveniri se mogu kupiti u nekoliko specijalizovanih radnji u strogom centru grada i šoping centrima po prosjecnim cijenama od 1-30 KM.
Slika
Gastro ponuda: Gotovo svi restorani nude standarnu bosansku kuhinju, sa specijalitetima sa roštilja, za cim i jeste najcešca potraznja gostiju restorana. Tuzla nudi i nekoliko restorana sa iskljucivo bosanskom tradicionalnom kuhinjom gdje mozete naci tuzlanske cevape, sjeckani burek, sarmu, tradicionalne slastice i slicne stvari koje se mogu naci samo u BiH. U šoping centrima postoje ekspres restorani, a u centru grada se moze naci i dosta objekata brze prehrane gdje se moze dobiti obrok za svega 3 KM. Bolji hoteli nude i više vrsta kuhinja, dok je zanemarljiv broj restorana koji nude iskljucivo neku od svjetskih kuhinja (talijansku, meksicku i sl.).

Prijevoz i parking: Gradski saobracaj je vezan za dvije prometne saobracajnice (sjeverna – gradska i juzna – zaobilazna), gdje saobracaju gradski autobusi, te taxi prijevoz. Cijena karte u gradskoj voznji autobusom je 1 KM (cijena varira), dok je dnevna karta za gradsku voznju 3,5 KM, a za sve prigradske linije (prijevoznik GIPS) 5 KM. Gradski autobusi na autobuska stajališta dolaze otprilike svakih pet minuta. Taxi prijevoz je specifican u odnosu na druge gradove u BiH, jer postoji linijski taxi prijevoz. Taxi vozila saobracaju duz dvije gradske saobracajnice, putnike primaju na autobuskim stajalištima kao i gradski autobusi. Cijena ptijevoza unutar urbanog dijela grada u jednom pravcu iznosi 1,5 KM, a za svako dodatno skretanje cijena se uvecava. Pored ovog taxi prijevoza, funkcioniše i taxi prijevoz po pozivu, a cijena voznje je oko 5 KM u okviru urbane gradske zone. Sva raspoloziva oznacena parking mjesta u okviru uzeg gradskog jezgra se naplacuju putem parking aparata od 7-22 h, svim danima osim nedjelje. Jedan sat parkiranja košta 2 KM u zoni 0, 1 KM u zoni 1 i 0,5 KM u zoni 2. Parking aparati primaju samo gvozdene novcanice. Dnevna karta u nultoj zoni je 12 KM. Postoji i nekoliko „alternativnih“ parkinga, koje koristi domicilno stanovništvo.

Cijene osnovnih artikala: Kafa u vecini kafica i restorana je 1 KM, dok u nekim iznosi i 1,5 KM. Sokovi u usluznim objektima se krecu od 2-3,5 KM, zestoka alkoholna pica od 2-5 KM, toceno pivo od 1,5-3 KM, flaširano pivo od 2 KM (domaca) do 4 KM (strana brendirana). Hamburger je 2-3 KM, sendvic od 1-1,5 KM, a cevapi od 2,5 – 5,5 KM. Ulaz u diskoteke i klubove je od 3-5 KM, a u otvorene bazene i Panonsko jezero od 2-3 KM.

Strani jezici: Domace stanovništvo se solidno koristi engleskim, te manjim dijelom i njemackim jezikom. Ostali strani jezici nisu zastupljeni u široj mjeri. Konobari i prodavci se solidno koriste engleskim jezikom.
Slika
Voda: Snadbijevanje gradskom vodom je konstantno, a voda iz cesme je pitka.

Banke i bankomati: Vecina banaka ima poslovnice u uzem centru grada, a zamjena stranih valuta se iskljucivo vrši u bankama. Uobicajeno radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 8-16 h, a subotom od 8-13 h. Banke nedjeljom ne rade. Bankomati se nalaze u sklopu poslovnica banaka, ali i drugih radnji u samom centru grada i šire.

Placanje: Placanje usluga ili proizvoda se vrši iskljucivo u KM, i ako vecina trgovaca na licu mjesta prima i eure. Kovanice eura, trgovci izbjegavaju.

Telekomunikacije: Pokrivenost signalom gradskog podrucja je izuzetno kvalitetno kod sva tri bh. operatera za mobilnu telefoniju (061,062,063,065,066). U ljetnom periodu operateri nude i turisticke brojeve sa ogranicenim rokom trajanja po izuzetno povoljnim cijenama. Javne govornice se koriste iskljucivo pomocu telefonskih kartica i mogu se kupiti na svim kioscima i poslovnicama Pošte i BH telekoma.

Tuzla Wireless City: Uze jezgro grada je pokriveno besplatnim internetom u sklopu projekta Tuzla Wireless City. Download i upload su ograniceni, a više informacija se moze naci na http://www.tuzlawireless.ba/

Izvor: Tuzlainfo.ba
0 0